Anamnese

De anamnese

Een grondige anamnese vormt het fundament van effectieve zorgverlening aan cliënten met NAH. Het biedt een diepgaand inzicht in de individuele behoeften, uitdagingen en sterke punten van de cliënt, waardoor gepersonaliseerde zorg mogelijk wordt.


Het belang van een zorgvuldige anamnese kan niet worden overschat, vooral bij cliënten met NAH, waarbij de impact op verschillende aspecten van het dagelijks leven aanzienlijk kan zijn. Als wijkverpleegkundige vervul je een cruciale rol in het ondersteunen van deze cliënt bij het herwinnen van hun zelfstandigheid en het verbeteren van hun kwaliteit van leven.


Tijdens deze fase van het zorgproces is het essentieel om aandacht te besteden aan specifieke punten die relevant zijn voor NAH. Deze omvatten onder meer informatie over de oorzaak van het letsel, de ernst en de duur ervan, eerdere en huidige medische geschiedenis, cognitieve en emotionele veranderingen, fysieke beperkingen, communicatievaardigheden, en het ondersteuningsnetwerk van de cliënt.


Door deze aspecten grondig te onderzoeken, kunnen wijkverpleegkundigen een holistische benadering van zorg bieden die aansluit bij de specifieke behoeften van de cliënt met NAH. Het doel is om een zorgplan te ontwikkelen dat niet alleen rekening houdt met de fysieke gezondheid, maar ook met de psychosociale en emotionele aspecten van het herstelproces.


Als wijkverpleegkundige speel je een sleutelrol in het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van cliënten met NAH in de thuissituatie. Door middel van een grondige en empathische verpleegkundige anamnese leg je het fundament voor een effectieve en persoonsgerichte zorg, waardoor cliënten de best mogelijke ondersteuning krijgen bij hun hersteltraject.


Onderstaande vragen kunnen je helpen om een anamnese af te nemen bij iemand met NAH:

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijke problematiek

Lichamelijke klachten

Middelengebruik

Medicatie

Mentale gezondheid

Aard en ernst

Gedrag en beleving

Persoon en coping

Zelfredzaamheid

ADL

iADL/huishouden

Als ondersteuning kan de zelfredzaamheidsrader worden ingevuld (5). 


Dagstructuur

Netwerk

Mantelzorg

inzichtelijk maken van belasting mantelzorgers (6)

Naasten

Professionele zorg


Leefomgeving

De overlevingsmodus

Bij het afnemen van de anamnese bij de cliënt en diens naasten, is het relevant om te inventariseren wanneer de NAH is opgelopen. Als dit relatief kort geleden is, is de kans groot dat de cliënt en diens naasten zich nog in de 'overlevingsmodus' bevinden. In deze modus zijn ze nog niet toegekomen aan het verwerken en het verkrijgen van inzichten in de gevolgen van de NAH. Zeker als de cliënt net thuis is gekomen uit bijvoorbeeld het ziekenhuis of het revalidatiecentrum, is er eerst een periode van tijd voor nodig om thuis te ontdekken wat de impact van de NAH is op het leven thuis.

Door jezelf dit te beseffen tijdens het afnemen van de anamnese, kun je er ook rekening mee houden dat de gegeven antwoorden in de anamnese kunnen veranderen als de rust is teruggekeerd in de thuissituatie.

Bronnen en achtergrondinformatie