Evaluatie
Evalueren en toekomst
Wanneer iemand aan NAH blijvende veranderingen overhoudt op lichamelijk, cognitief, emotioneel of gedragsmatig gebied kan het leven van de persoon met hersenletsel en diens naasten drastisch veranderen en grote gevolgen hebben. Omdat elk NAH anders kan zijn is er geen vast protocol en zijn er geen vaste screeningslijsten. Maatwerk is essentieel. Ook kunnen er na verloop van tijd nieuwe hulpvragen ontstaan. Het is daarom belangrijk om als zorgverlener te blijven evalueren met de cliënt. Met als doel dat de cliënt optimaal kan functioneren met zijn of haar beperkingen en dat zorgverleners, cliënt of naasten voldoende mogelijkheden hebben om de zorg te kunnen verlenen.
Bronnen en achtergrondinformatie
Bosch C, Van Damme S, Van den Heuvel C. (2018). Hersenletsel heb je niet alleen: Een evaluatie van semigestructureerde groepseducatie voor naasten van mensen met hersenletsel. Tijdschrift voor Neuropsychiatrie & Gedragsneurologie, 14(2), 2-11. Geraadpleegd op 09-02-2024, van: https://www.tvnp.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/NP-14-2-2/Hersenletsel-heb-je-niet-alleen-Een-evaluatie-van-semigestructureerde-groepseducatie-voor-naasten-van-mensen-met-hersenletsel.
Federatie Medisch Specialisten. Zorgkaders neuropsychiatrische gevolgen NAH. Richtlijnendatabase. Geraadpleegd op 09-02-2024, van: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/neuropsychiatrische_gevolgen_na_nah_bij_volwassenen/zorgkaders_neuropsychiatrische_gevolgen_nah.html.