Advance Care Planning (ACP)
ACP
Het is van belang bij cliënten met niet-aangeboren hersenletsel tijdig de palliatieve fase te herkennen en te markeren. Door vroege herkenning kan beter worden aangesloten op de wensen, voorkeuren en behoeften van de cliënt en diens naasten. Het gaat om zorg waarbij kwaliteit van leven en (uiteindelijk) kwaliteit van sterven voorop staat. Het tegen elkaar afwegen van de voor- en nadelen van zorg en behandeling en de waarden, wensen en zorgbehoeften van de cliënt en diens naasten, in het licht van kwaliteit van leven en sterven, is hierin leidend.
Proactieve zorgplanning
Proactieve zorgplanning is het proces van in gesprek gaan, vooruit denken, plannen en organiseren van gewenste passende zorg (in de palliatieve fase). Dit omvat zowel de fysieke, de psychische, de sociale als de zingevingsdimensie. Met gezamenlijke besluitvorming als leidraad is proactieve zorgplanning een continu en dynamisch proces van gesprekken over huidige en toekomstige levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past (1).
Specifiek bij NAH
Advance Care Planning (ACP) kan bij alle cliënten worden toegepast, maar focust zich met name op cliënten met een chronische aandoening. Er zijn voor cliënten met NAH een aantal specifieke aandachtspunten rondom ACP die je in de wijkverpleging kunt toepassen:
Bespreek met de cliënt en diens naasten wat hij/zij wil wanneer er opnieuw een aandoening aan de hersenen ontstaat. Bespreek eventuele behandelbeperkingen en leg deze ook vast via de (huis)arts.
Draag zorg voor duidelijkheid over een vast aanspreekpunt voor de cliënt en diens naasten als er sprake is van multidisciplinaire zorg. Spreek dit ook af met het behandelteam.
Bespreek daarnaast wat de wensen van de cliënt voor de toekomst zijn, wanneer de zorgvraag toeneemt en/of de mantelzorg onder te grote belasting komt te staan (2).
Bronnen en achtergrondinformatie
Palliaweb. Richtlijn proactieve zorgplanning. Geraadpleegd op 09-02-2024, via: https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/proactieve-zorgplanning.
NHG Richtlijnen. Beroerte - Samenvatting voorlichting. Nederlands Huisartsengenootschap. Geraadpleegd op 09-02-2024, via: https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/beroerte#samenvatting-voorlichting.